Intrebari Academia Barbatilor
20 December 2018Sportul pentru gravide
20 December 2018Mituri:
- “Dacă folosesc greutăți, crește prea mult masa musculară.”
- “Fac sport să pot mânca ce vreau.”
- “Important e să faci sport, că oricum slăbești.”
- „Practicarea sportului presupune mult timp și o condiție fizică deosebită.”
- „Ca să faci sport trebuie să ai un abonament la sală.”
Activitate fizica vara:
În sezonul cald hidratarea este cea mai importantă, iar o alimentație bazată pe legume, fructe și pește ajută și ea. Din cauza temperaturilor ridicate, activitatea fizică este recomandat să fie practicată dimineața sau seara, când sorele nu arde prea tare. Din aceeași categorie este și recomandarea de a practica sporturi sezoniere, pe care nu le poți practica în restul anului, cum ar fi cele nautice sau înotul în aer liber.
Dureri de spate:
Deși poate părea ciudat la prima vedere, cel mai important pentru neutralizarea durerilor de spate este un abdomen puternic. Principalii mușchi care susțin coloana vertebrală sunt cei abdominali, care ajută la protejarea zonei lobare. Aceasta, la rândul ei, trebuie și ea întărită cu exerciții potrivite, care să antreneze mușchii lombari, cei care protejează coloana. O încălzile minuțioasă înainte de antrenamente este esențială pentru evitarea accidentărilor. Cele mai eficiente exerciții în timpul antrenamentului sunt cele realizate la sol, pe saltea, cu bara, discurile sau benzile elastice și exercițiile de izometrie. După antrenament, foarte important este streching-ul și elongațiile, care detensionează presiunea pusă pe vertebre.
Cu/ fara greutati:
Ambele variante sunt indicate, însă contează foarte mult target-ul antrenamentului: slăbit, creșterea masei musculare, corectare postură sau tonifiere. De exemplu, pentru slăbit este util să combini exercițiile cardio cu cele cu greutăți. Pentru creșterea masei musculare, exercițiile cu greutăți mai mari sunt cele mai importante. Pentru corectarea posturală sau doar pentru tonifiere este de pefert alegerea exercițiilor executate la liber, cu accesorii precum benzi elastice, mingea medicinală, bară, etc.
Asteptarile la sala:
Pentru atingerea unor așteptări realiste, trebuie să știm că nu este suficient doar „să mergi la sală”. Mai ales dacă ești la început, consultarea unui antrenor personal care să îți creeze un program potrivit cu condiția fizică și care să te învețe efectuarea corectă a exercițiilor este esențială. De asemenea, pentru a vedea rezultate este nevoie să fie urmat un program susținut de o alimentație corespunzătoare, iar vizitele la sală să nu fie doar de două ori pe săptămână.