![](https://ivanschallenge.com/wp-content/uploads/2018/12/ivans-challenge-gravide.jpg)
Sportul pentru gravide
20 December 2018![](https://ivanschallenge.com/wp-content/uploads/2019/09/andreicover.jpg)
Problema oamenilor este că țintesc prea jos și nimeresc!
25 September 2019Andrei Vulpescu: http://www.vulpescu.eu/2017/06/23/ce-inseamna-stil-de-viata-sanatos-sa-stii-cum-se-serveste-viata/
Sunt un bărbat care bea vin si face sala..si.mananca si face sala… Si face sala si tot asa
Ce șanse am sa fiu okay din punct de vedere fizic?
Hai sa nu exageram! Tu faci parte din acele persoane care mananca relativ bine, fara sa faci excese majore. Totusi, chiar daca uneori mai trisezi, recomandarea mea ar fi sa mananci putin si des(asa dispare foamea iminenta). Daca ai reduce si din consumul de alcool, sansele de a-ti transforma corpul asa cum doresti ar fi vizibil mai mari. Si nu, nu spun sa nu mai bei deloc. Ci sa bei cu moderatie in weekend, nu seara de seara un pahar de vin. Progresul tau a fost incet, dar eficient, pentru ca organismul tau s-a stabilizat la aceasta greutate. Acum trebuie doar sa mai schimbam mici detalii.
Te-am întrebat pentru ca oamenii își stabilesc ținte care, uneori, par de neatins. Ce as putea sa fac? Mai ales daca tinem.cont de stilul meu de viata?
Principala problema a oamenilor nu este ca tintesc sus si rateaza. Principala lor problema este ca tintesc prea jos si nimeresc. Iti poti face placerile culinare si cu un stil de viata sanatos , doar ca mai rar. Acum depinde doar de tine. Cea mai simpla varianta mi se pare a mea. Toata saptamana mananc relativ strict (dar foarte diversificat) si in weekend imi aleg o zi in care ma rasfat. Deja dupa 3 saptamani in stilul asta, nu mai am pofte pentru ca organismul meu se obisnuieste sa manance sanatos , si in momentul in care vine ziua de „cheat meal”, organismul nu reactioneaza deloc placut: oboseala, balonari, si eventual si un sentiment de regret.
De câte ori pe saptamana este recomandat sa facem sala si de ce?
Eu recomand un minim 3 ore/maxim 5. Depinde acum si de target-ul fiecaruia , de timpul pe care il are si mai ales de cat de motivata e fiecare persoana in parte. Nu stiu daca pot da un sfat si sa spun „e bine sa faci x ore de sport” pentru ca suntem diferiti si avem nevoi diferite. Ideal ar fi in primul rand sa incepi.Asta e primul pas. Nu conteaza ca mergi 1 zi ,2 sau 5 pe saptamana la sala. Important este ca ai inceput!
În general esti adeptul antrenamentele pe grupe. Cum le adaptezi in functie de client? De ce tii cont atunci când începi treaba?
Da, prefer in general antrenamentele pe grupe deoarece prioritizez fiecare muschi in parte. Exercitiile le stabilesc in functie de ce isi doreste fiecare client: tonifiere, slabire ,crestere in masa musculara, recuperare dupa accident,corectare postura). Cand personalizez un antrenament, tin cont de mai multi factori: stil de viata , alimentatie , cat sport isi permite sa faca, cat doarme, analize medicale , daca are probleme cu articulatiile sau alte probleme de sanatate.
Eu fac sala de 1 an si pot spune ca vad ceva rezultate. Sincer, schimbările sunt mai degrabă o chestiune de stare… ce ii sfătuiește pe cei care vor sa se apuce de sala ca sa se si tina?
Cel mai important este ceea ce ai spus tu si anume sa te simti bine tu cu tine, in corpul tau. Este foarte important sa iti placa ceea ce faci, de aceea multi oameni pot spune ca nu muncesc, totul vine din interior cu placere. In primul rand , as recomanda sa isi schimbe putin stilul de viata, in special alimentatia(este principala cauza a starilor de oboseala si de stres) . Apoi sa inceapa cu cateva ore de sport pe saptamana. Recomand mai ales pozele before/after si masuratori, pentru ca in acest proces cantarul este irelevant. Atunci cand ai rezultate vizibile, automat creste si stima de sine , ai mai multa incredere in tine si esti mult mai motivat.
Eu am 41 de ani.. am facut sport la viata mea..sala ă devenit un obicei. Putem.vorbi despre o cheie a ceea ce numim stil de viata sănătos?
Sala a devenit un obicei pentru ca iti place, te face sa te simti bine,reduce stresul, ai un somn mai bun si asa pot enumera mult mai multe motive. Nu exista o cheie anume , e in functie de fiecare individ in parte si de cat de mult isi doreste sa iasa din zona de comfort. E simplu: cat de mult iti doresti sa fii un individ sanatos? Alege un target, apoi fa-ti un plan si tine-te de el(de asta exista si specialisti in domeniu). Si nu grabi procesul. Lucrurile bune in viata vin cu rabdare.
Pe lângă trăire, te ocupi si de nutritie. Ce facem cu asta? E clar ca alcoolul si dulciurile nu fac bine… la sala. Si totusi, cum putem compensa?
Consider ca fiecare dintre noi trebuie sa pastreze un echilibru. Daca mananci in weekend ceva dulce sau bei un pahar de vin, nu se intampla nimic rau. Important e sa ai o dieta echilibrata in restul timpului si sa faci sport de 3, 4 ore de sport pe saptamana. Renuntand complet la alcool sau la dulciuri, apar frustrari la nivel subconstient si reactionam in consecinta. Mancam foarte mult, la cele mai nepotrivite ore, bem alcool fara limita. O dieta stricta ne forteaza si tot ce e fortat scapa de sub control la un moment dat. Degeaba mananci 3 luni doar proteine ca sa iti atingi un target si apoi, renunti pentru ca efectiv nu mai rezisti. Echilibrul e cuvantul cheie. Eu sunt adeptul rezultatelor treptate si a progreselor step by step.
Dacă ar fi să enumeră 5 greseli pe care le fac oamenii – barbati si femei – atunci când se apuca de sport, care ar fi?
- Se infometeaza
- Tin diete dupa ureche
- Supradozeaza/subdozeaza antrenamentele
- Folosesc diverse suplimente fara recomandarea unui specialist
- Folosesc un singur tip de antrenament si raman blocati (trebuie diversificat)